Vacanţe active în Croaţia

Piste de ciclism din Croaţia

     piste de ciclismFie că sunteţi un biciclist amator sau unul profesionist, veți fi impresionat de frumusețea peisajelor oferite de-a lungul pistelor de ciclism din Croația. Vă vom da câteva idei despre punctele de start din care puteţi începe o aventură pe bicicletă, în care să descoperiţi frumuseţile Croaţiei:

Piste de ciclism din Croaţia continentală

     „Drumul Inei” începe de la podul dintre Privlaka și Mirkovci și continuă până la Deletovci. Are o lungime de 29,5 km și este asfalt în întregime. Sveti Martin na Muri este un traseu lung de 35 km, cu asfalt și macadam, care se întinde de la Spa-ul Sv. Martin până la Pleskovac.

Piste de ciclism din Istria

     Tartufina are o lungime de 35 km şi este o pistă cu asfalt şi macadam care începe din Buzet, trece prin mediul rural pitoresc istrian şi ajunge până la Senj și Mala Huba. Pista Casanova începe în Vrsar, iar cei 23 km de traseu pavat cu asfalt și macadam trec peste canalele Funtana și Lim, până la Maras.

Piste de ciclism pe insula Kvarner

     Ruta Grobnik-Novi Vinodolski are o lungime de 55 km şi, chiar dacă este asfaltată în întregime, gradul de dificultate este de 4/5, de aceea o recomandăm numai bicicliştilor bine pregătiţi. Ceva mai uşor de parcurs este pista Rijecine-Grobnik, care are o lungime de 27 km, începe în Drazice şi are poţiuni asfaltate, dar şi porţiuni cu macadam.

Piste de ciclism din Dalmaţia

     Traseul Gornja Banda începe şi se termină în acelaşi loc, adică în Cavtat. Este pavat cu asfalt și macadam şi are o lungime de 26 km. Drumurile vinului care încep în Novalja au o lungime de doar 4 km, sunt cu macadam, au o pantă foarte abruptă şi necesită o condiţie fizică bună. Din Stara Novalja până la plajele Zrče şi Caske se întinde pista Kamenolo, cu macadam şi lungă de 10,5 km. Una dintre cele mai scurte piste este Kolan, care este cu macadam şi are o lungime de 2,5 km. Aceasta vă va duce la Pag şi Novalja.

Scufundări şi cluburi de scufundări din Croaţia

     scufundari1246, exact acesta este numărul de insule răspândite de-a lungul celor 1 777 km de coastă croată. Aceste informaţii, pe lângă faptul că sunt interesante, sunt şi foarte importante dacă decideţi vreodată să faceţi scufundări în adâncurile apelor cristaline şi pure ale Mării Adriatice. Scufundările, ca şi sport recreaţional, este o activitate relativ nouă în Croaţia, dar într-un timp foarte scurt a devenit destul de populară. Aceast fapt nu trebuie să ne surprindă, având în vedere numeroasele tainele şi frumuseţi care se ascund în adâncurile Mării Adriatice. Puteţi face scufundări în peste 100 de locaţii diferite, fiecare fiind specială în felul ei, fie că vorbim despre peşterile Male Srakane de lângă insula Losinj, situl arheologic Savudrija de lângă Umag, cu amfora sa, ori Raznjic, lângă Korcula, care se remarcă prin frumseţea florei şi faunei sau puteţi pur şi simplu să vă aventuraţi în lumea scufundărilor nocturne pe insula Krapnja, cea mai mică şi mai populată insula a Croaţiei, aflată între Sibenik şi Primosten. Vizitaţi şi epava Baron Gautsch de lângă Rovinj, obeliscul Kampanel de lângă Hvar, care este considerat unul dintre cele mai frumoase din lume, precum şi epava Kaiser Franz Jozef din apropierea Dubrovnikului.

Rafting pe minunatele râuri din Croaţia

     raftingAşezaţi-vă într-o barcă de cauciuc şi daţi-vă drumul pe cursul rapid al râurilor Dobra, Cetina, Zrmanja, Kupa sau Una. Această activitate extremă nu este însă recomandată celor mai puţin curajoşi. Să faci rafting pe râul Zrmanja este la fel de interesant chiar şi pe timp de toamnă, dar pe lângă această activitate mai există şi posibilitatea de a face plimbări prin această minunată regiune sau de a înota. Râul Una se întinde de la Kutina, prin Zagreb şi Karlovac, până la Gospic. Pentru că nu este o activitate dificilă, raftingul pe râul Una este recomandat familiilor cu copii. Dacă alegeţi să vă petreceţi vacanţele într-unul dintre apartamentele din Karlovac, faceţi o plimbare cu maşina până în localitatea Generalski Stol, pentru a vă bucura de rafting pe cascadele râului Mreznica. Pe lângă cele deja enumerate, toţi cei care vor să-şi pună adrenalina în mişcare se pot aventura să facă rafting pe râul Kupa din Gorski Kotar ori pe râul Cetina, destinaţie care n-ar trebui ratată dacă vă aflaţi în Makarska, Brela sau Omis. La o distanţă de 70 km de Zagreb, pe râul Dobra (Bună), începe adevărata aventură care implică raftingul, aventură care nu e chiar atât de „bună“, ci se consideră a fi una dintre cele mai provocatoare. Nu trebuie să uităm de Sava care, chiar dacă porneşte dintr-un izvor liniştit, în Slavonia, lângă Samobor, se transformă într-un vârtej puţin periculos, ideal pentru o aventură cu familia.

Alpinism în Croaţia, de la Velebit până la Biokovo

     alpinismÎn ultimii ani, alpinismul a devenit parte integrantă a vacanţelor active. Din ce în ce mai des plimbările în natură sunt înlocuite cu escaladări aventuroase pe stânci abrupte. Datorită numeroaselor parcuri naţionale şi naturale, Croaţia este o destinaţie preferată de alpinişti profesionişti, dar şi amatori. În apropiere de Otocac şi Senj se află Parcul Naţional Sjeverni Velebit, al cărui traseu montan Premuzic oferă o imagine panoramică deosebită asupra insulelor Krk, Rab, Pag şi Prvic. Dacă alegeţi să vă petreceţi vacanţele într-unul dintre apartamentele private din Rijeka, Delnice sau Lokve, veţi avea posibilitatea să faceţi alpinism în Parcu Naţional Risnjak, care are o pantă uşor înclinată pâna la Medvjedih Vrata, de unde începe partea mai abruptă. În Istria se află şi Ucka, care din punctul său cel mai înalt, vechi de 100 de ani, oferă privelişti uimitoare asupra oraşelor Rijeka, Opatija şi Lupoglav. Destinaţii populare pentru alpinism din Croaţia mai sunt şi Biokovo, care se întinde de-a lungul coastei dalmate, parcurile naţionale Lacurile Plitvice şi Paklenica, în apropiere de Starigrad-Paklenica.

Schi

     schiDeşi Croaţia nu are prea multe pârtii de schi, este o destinaţie foarte populară pentru schi. Este căutată în primul rând pentru preţurile accesibile ale ofertelor de cazare privată din Croaţia montană şi cea continentală, dar şi datorită competiţiei de schi Snježna Kraljica (Crăiasa Zăpezii), care se organizează de mai mulţi ani pe vârful Sljeme, lângă capitala Croaţiei, Zagreb. Sljeme are cinci pârtii de schi, cu o lungime totală de 4 km, la care puteţi ajunge cu cele 2 teleschiuri şi cu telescaunul. O altă pârtie de schi populară în Croaţia este Begovo Razdolje, de lângă Mrkopalj, care are un traseu de 1 km, este dotată cu teleschi şi se află la o distanţă de o jumătate de oră de Vrbovsko şi o oră de Rijeka şi Zagreb. În apropiere de Ogulin se găseşte şi Bjelolasica, cea mai mare staţiune montană din Croaţia, care are şase pârtii de schi, cu o lungime totală de 5 km şi 6 telescaune cu câte două locuri. De neocolit este şi staţiunea montană Platak, situată mai sus de oraşul Rijeka, între Istria şi Gorski Kotar.