TOP 10 destinaţii din Croaţia

Dubrovnik

     dubrovnikDubrovnik se află în sudul ţării. Este înconjurat de trei insuliţe din arhipeleagul Elafiti, Lopud, Lokrum și Koločep, fiind situat în apropiere de Trsten şi Orasac. A fost întemeiat în secolul al VII-lea, însă în secolul al XVII-lea a ars până la temelii. După incendiu oraşul a fost din nou ridicat, iar arhitectura folosită a fost cea în stil baroc. Fiind inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, întregul oraş este un adevărat muzeu. Cele mai importante monumente culturale sunt Palatul Rectorului, zidurile orașului, Lovrijenac, Columna lui Orlando, Cetatea Sv. Ivan și multe altele. De-a lungul promenadei Stradun veți găsi tot ce își poate dori un turist, de la magazine cu suveniruri până la numeroase restaurante. Noaptea, Stradun se transformă în locul principal pentru distracție și petreceri nocturne. Latino Club Fuego şi Culture Club Revelin sunt de asemenea localuri populare, unde veți petrece până către orele dimineții pe ritmurile muzicii celor mai cunoscuţi DJ. Cele mai renumite evenimente la care ar trebui să participați sunt Jocurile de vară din Dubrovnik, care se desfășoară între 10 iulie şi 25 august și Festivalul Internațional de Film din Dubrovnik, unde aveți posibilitatea să întâlniţi personalități din industria muzicală și cinematografică.

Hvar

     hvarPe lângă Starigrad și Jelsa, cel mai mare oraș de pe insula Hvar este orașul Hvar. Celebrul website Lonely Planet a clasat acest oraș pe locul cinci în lume în topul celor mai populare destinații pentru anul 2012. Orașul are o bogată moștenire culturală și numeroase monumente. După Pag, cu plaja sa Zrce, Hvar este unul dintre locurile preferate de tineri pentru distracție. Obiectivele turistice pe care nu trebuie să le rataţi sunt cetatea Fortica, catedrala din Hvar, teatrul din Hvar, mănăstirea franciscană și mănăstirea benedictină. Promenada din Hvar și piața Sv. Stjepan abundă în restaurante care oferă o mare varietate gastronomică. Se spune că orașul Hvar nu doarme niciodată, deci veți petrece de minune în cluburile Carpe Diem, Veneranda, Hula Hula și barul Kiva, locuri pentru care, pe parcursul întregii veri, în Hvar sosesc tineri din întreaga lume. Pentru cei care doresc să fie în mijlocul unor manifestări mai liniştite, oraşul Hvar oferă numeroase spectacole de muzică şi dans în aer liber.

Opatija

     opatijaÎn imediata vecinătate a oraşului Rijeka, la doar o oră de mers cu maşina din faimoasele orașe istriene Pula, Rovinj și Porec, se află Opatija, una dintre perlele Adriaticii. Orașul abundă în monumente culturale, promenade și parcuri, fiind totodată şi una dintre cele mai luxoase destinaţii wellness din Croația. Nu trebuie să ratați Bulevardul Starurilor, care nu întrece popularitatea străzii similare din Hollywood, însă este un punct de atracție important pentru multe personalități locale și mondiale. De asemenea, aici puteți găsi şi promenada Carmen Sylva, Fortica, stânca Reginei Elisabeta, Muzeul Turismului, Parcul Natural Ucka, parcurile Angiolina și Sv. Jakov, Pavilionul de Arte și galeriile „Juraj Sporer”. Strada principală din Opatija are numeroase restaurante exclusiviste a căror atmosferă și bucătărie vă vor purta spre o lume minunată a senzațiilor. Tavernele locale vă vor încânta cu atmosfera lor tradițională. Experienţa vieții de noapte din Opatija o veţi trăi cel mai bine în Hemingway, discoteca Seven, Monokini și Lord Byron.

Pula

     pulaCel mai mare oraş din Istria, al cărui teritoriu cuprinde Barban, Liznjan şi Vodnjan şi de unde în cel mai scurt timp sunteţi în Brijuni, este Pula. Ceea ce face oraşul Pula atât de cunoscut este Arena care, în epoca în care a fost construită era locul principal de petrecere al vechilor romani. Astăzi Arena din Pula găzduieşte numeroase concerte, festivaluri şi alte manifestaţii cultural-artistice. Pe lângă Arena, mai trebuie menţionate şi alte obiective turistice care nu trebuie ocolite, cum ar fi Templul lui Augustus, arcul Zlatna Vrata (Poarta de Aur), Kaštel, Muzeul de Istorie şi Forum, care este piaţa centrală din Pula antică. Ca şi în restul Istriei, şi în Pula se simte cu pregnanţă influenţa bucătăriei italiene, care este atât de cunoscută pentru diveristatea de preparate din paste. Însă trebuie să încercaţi şi specialităţile autohtone, buzara şi brodetto, omleta istriană numită fritaja, precum şi supa maneštra. Pentru petreceri nocturne aveţi la dispoziţie numeroase baruri şi cluburi disco, unde veţi putea dansa pe ritmurile verii fierbinţi până în zori. Cele mai populare localuri de acest gen ar fi cluburile Aruba, Bass şi Cabahia, barurile Night Club Pula, Podroom şi bineînţeles Arena din Pula.

Zagreb

     zagrebZagreb, având o poziţie geografică favorabilă pentru că se află în centrul ţării, vă permite ca în doar câteva ore să ajungeţi până în Slavonia, unde puteţi vizita Osijek şi Slavonski Brod. Relaxaţi-vă într-unul dintre centrele spa cum sunt cele de la Varazdinske, Tuheljske şi staţiunea Sveti Martin sau mergeţi până la Rijeka pentru a face o baie în Marea Adriatică. Pe lângă faptul că oferă cele mai multe posibilităţi pentru excursii, petreceri, activităţi recreaţionale, precum şi bucuria spectacolelor cultural-artistice, Zagreb are şi un patrimoniu cultural-istoric bogat. Se remarcă turnul Lotrscak, Kamenita vrata (Poarta de Piatră), Biserica Sv. Mark, pieţele Bana Jelacica şi Kralj Tomislav (Regele Tomislav), parcurile Maksimir şi Lenuzzijevu potkovu. Oraşul abundă în locuri în care vă puteţi bucura de artă, cum ar fi săli de concerte, dintre care cea mai renumită este sala Vatroslav Lisinski, muzee ca Mimara şi Muzeul de Artă Contemporană, precum şi cea mai cunoscută galerie din Croaţia, Klovicevi Dvori. Ca şi în oricare alt oraş mare, shopping-ul este obligatoriu. Orice împătimit de shopping care ajunge în Zagreb trebuie să viziteze Avenue Mall, West Gate, Arena Centar şi strada Ilica, care este şi cea mai lungă stradă din Zagreb. Nu există persoană care să nu fi auzit măcar de Aquarius, Bugaloo şi Saloon, acele cluburi renumite ca fiind locul de întâlnire al tuturor celor care caută să fie în mijlocul petrecerilor reuşite. Iar după ce shopping-ul şi perecerile v-au extenuat şi vi s-a facut foame, Zagreb vă va încânta cu oferta gastronomică bogată din restaurantele care se găsesc la tot pasul.

Split

     splitAflat la poalele dealului Marjan, în apropiere de Trogir şi Omis, oraşul Split este al doilea ca mărime din Croaţia. Acest centru urban al Dalmaţiei este locul ideal pentru toţi cei care îşi doresc să fie în mijlocul petrecerilor nocturne. Cele mai cunoscute monumente din Split sunt Palatul lui Diocleţian, aflat sub protecţia Patrimoniului Mondial UNESCO, catedrala Sv. Dujmo, statuia lui Grgur Ninski, Templul lui Jupiter şi Prokurative. Fiindcă Split este centrul urban al Dalmaţiei, acesta oferă nenumărate oportunităţi pentru shopping, întregul oraş fiind împânzit de diverse magazine. Nici gurmanzii nu vor rămâne flămânzi în Split. Chiar în centrul oraşului, în apropierea Palatului lui Diocleţian, se află câteva restaurante respectabile care vă vor oferi specialităţi precum preparatele autohtone dalmatine, dar şi ale bucătăriei internaţionale. Toţi iubitorii vieţii de noapte pot participa la petrecerile organizate în numeroasele baruri şi cluburi de aici, dintre care menţionăm Metropolis, Kocka, O Hara şi Hemingway, unde vă veţi bucura de ritmurile muzicii artiştilor locali şi internaţionali.

Korčula, pe insula Korcula

     korculaOraşul natal al lui Marco Polo este situat lângă peninsula Peljesac şi în imediata apropiere a insulei Mljet. Korcula este cunoscută nu doar pentru că este locul în care s-a născut marele navigator veneţian, dar şi pentru vinurile sale premiate în lume. Cu ocazia şejurului petrecut în Korcula nu rataţi o vizită în centrul său, care în curând urmează a fi inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Tot în centru veţi găsi şi casa natală a lui Marco Polo, care a fost transformată în muzeu, precum şi numeroase galerii. Interesantă este şi catedrala Sv. Marka, care domină oraşul vechi. În niciun caz nu trebuie să plecaţi de aici fără a vedea Moreska, dansul tradiţional cu săbii care înainte se dansa din Spania până în Dubrovnik, iar astăzi tradiţia se mai păstrează numai în Korcula. Dacă plănuiţi să ieşiţi în Korcula pentru a lua masa sau pentru a petrece până târziu în noapte, vizitaţi piaţa centrală Fortec, care este dominată de fortăreaţa construită de englezi în anul 1813, precum şi Borak, zona pietonală care vă oferă numeroase cafenele, baruri şi restaurante ce vă vor face vacanţele în Korčula cât se poate de interesante.

Insula Mljet

     insula mljetInsula Mljet este situată în apropiere de Dubrovnik, Peljesac şi Korcula. Datorită frumuseţii sale naturale şi a mării limpezi precum cristalul, partea de nord-vest a insulei a fost declarată parc naţional. Locurile cu nume ciudate de pe insulă, Okuklje, Prozura, Sobra, Rop sau Babina Kuca adăpostesc minunate păduri de conifere, apa limpede a mării şi plaje frumoase pe care toată lumea adoră să le viziteze. Pe lângă acest parc naţional mai sunt multe alte locuri care merită vizitate, cum ar fi insula Sv. Marija (Sf. Maria) pe care se găseşte mănăstirea dominicană în stil romanic, renascentist şi baroc, plajele cu nisip Saplunara şi Blace, palatul vechi, grota lui Ulise şi cele două lacuri, Veliko jezero şi Malo jezero. În numeroasele restaurante şi taverne veţi descoperi gastronomia bogată a locului. Trebuie neapărat să gustaţi ţiparul, care este una dintre cele mai populare specialităţi ale Mljetului. Datorită absenţei cluburilor de noapte şi a barurilor care ar sta deschise până noaptea târziu, Mljet este alegerea ideală pentru cei care vor să petreacă o vacanţă liniştită şi să se bucure de frumuseţile naturale.

Baska, pe insula Krk

     baska insula krkAflată pe insula Krk, Baska a devenit cunoscută datorită Bisericii Sv. Lucija din Jurandvor. Aici a fost descoperită Bascanska Ploca (Placa din Baska), cea mai veche scriere glagolitică care menţionează cuvântul „croat“. Alături de Jurandvor trebuie să vizitaţi şi casa ţărănească din Funtana, Mrgare, Muzeul Patrimoniului din Baska şi Culoarul Glagolitic Baska. În Baška puteţi participa la manifestaţia „Bascanski pir“, ocazie cu care veţi trăi experienţa unei nunţi tradiţionale, de la cererea în căsătorie până la sfârşitul perecerii. Şi Ziua Pescarului este populară. Ea are loc la începutul lunii august, când veţi avea ocazia să degustaţi delicioasele preparate din peşte pregătite pentru dvs. de către gazdele ospitaliere. Baska a fost totodată şi prima plajă de pe insula Krk, de aceea astăzi are numeroase plaje frumoase, dintre care cea mai cunoscută este Vela Plaza, deţinătoare a Steagului Albastru. Chiar dacă are numeroase cafenele şi restaurante, Baska nu oferă prea multe variante pentru petreceri nocturne, însă de acestea vă puteţi bucura la numai 15 km depărtare, în Punat şi Krk, populare pentru faptul că petrecerile organizate aici durează până în zori.

Zadar

     zadarAflat la numai câteva ore de mers cu maşina din Zagreb şi Rijeka, Zadar este, alături de Split, cel mai aglomerat oraş din Dalmaţia. Dacă e să credem ceea ce scriu ziarele londoneze The Times şi The Guardian, Zadar este centrul divertismentului de la Marea Adriatică. Abundă în evenimente precum Serile Muzicale din Sv. Donat, The Garden Festival, Nopţi cu lună plină, Milennium Jump şi multe altele. Pe lângă manifestările cultural-artistice, oraşul are şi un bogat patrimoniu cultural, parte din acesta fiind şi Zidurile Oraşului, parcul Reginei Jelena Madijevka, Biserica Sv. Stošija (Sf. Anastasia), care se mândreşte cu legenda romantică a patricianului roman, precum şi încă 597 altele. Dintre proiectele de artă modernă amintim Morske Orgulje (Orga Marină), primul proiect de acest tip din lume, precum şi cunoscuta instalaţie Pozdrav Suncu (Apus de Soare). Alături de acestea, arhipelagul Zadar abundă în frumuseţi naturale, cum sunt Parcul Natural Sjeverni Velebit, lacul Vransko, Telašćica, precum şi Parcurile Naţionale Kornati, Velebit, Plitvice, Krka şi Paklenica.