Top 10 atracţii naturale din Croaţia

Parcul Naţional Paklenica, aflat în partea de sud a muntelui Velebit

     parcul national paklenicaLa o distanţă de numai 45 km faţă de Zadar şi Karlobag se află Parcul Naţional Paklenica. Chiar dacă este unul dintre cele mai mici parcuri naţionale, pe suprafaţa sa restrânsă veţi descoperi oferte bogate şi diverse. Dacă vreţi să vă bucuraţi de toate frumuseţile faunei şi florei de aici, puteţi face plimbări pe jos sau cu bicicleta pe cei 200 km de trasee marcate. Pentru cei mai îndrăzneţi dintre dvs. Paklenica oferă 360 de zone de escaladă sportivă. Puncte de atracţie sunt cu siguranţă şi moara din Paklenica, peştera Manita Pec, centrul educaţional Mala Paklenica şi casa ţărănească Marasovic. Pentru a vă revigora vizitaţi cantonul silvic din Lugarnica, aflat la 400 m deasupra nivelului mării, pe pista principală a canionului Velika Paklenica. Şi pentru a avea o experienţă completă, nu rataţi tabăra parcului naţional şi plaja ei cu prundiş, care a devenit o destinaţie populară atat pentru aventurieri, cât şi pentru familiile cu copii.

Parcul Natural Telascica, aflat în partea de sud-est a insulei Dugi Otok

     parcul natural telascicaPe Dugi Otok, în apropiere de insula Rava şi insula Iz, nu departe de insula Pasman, se află golful Telascica, de unde şi-a dobândit Parcul Natural Telascica numele. Printre particularităţile Parcului Natural Telascica se numără şi lacul Mir, a cărui salinitate o depăşeşte pe cea a mării, dar şi Stene, cea mai abruptă stâncă de la Marea Adriatică. Cu ocazia şederii în Telascica vizitaţi una dintre numeroasele ei plaje, faceţi plimbări sau mergeţi cu bicicleta pe una dintre pistele special amenajate, unde vă veţi bucura din plin de diversitatea şi unicitatea regnului animal şi vegetal. Foarte populare sunt şi drumeţiile montane, foto-vânătoarea şi scufundările autonome în condiţii neobişnuite, posibilitate pe care nu o oferă niciun alt parc natural din Croaţia. Aici puteţi găsi cazare într-una dintre casele particulare construite din piatră sau într-unul dintre apartamentele din apropierea localităţii Sali.

Parcul Naţional Plitvicka Jezera (Lacurile Plitvice), aflat la doar o oră de mers cu maşina din Zagreb

     parcul national plitvicka jezeraCel mai vizitat parc naţional din Croaţia este parcul Plitvicka jezera (Lacurile Plitvice). Aşezarea sa geografică favorabilă oferă posibilitatea de a ajunge până la Plitvice într-o oră de mers cu maşina, din Zagreb sau Rijeka. Făcând o plimbare de-a lungul Lacurilor Plitvice, pe traseele special amenajate, veţi avea ocazia să vă bucuraţi de frumuseţea celor 16 lacuri cu cascade travertine, datorită cărora parcul a fost inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Frumuseţile parcului pot fi explorate şi în moduri mai puţin convenţionale, respectiv făcând o plimbare cu barca electrică sau cu trenul panoramic. Iubitorii de vacanţe active pot îndrăzni să facă alpinism vara şi schi iarna. Toţi vizitatorii se pot bucura de specialităţile autohtone din Plitvice, oferite în restaurantele Licka kuca, Borja şi Poljana. Cazare veţi găsi în locurile din apropiere, la o depărtare de doar câţiva kilometri de Parcul Naţional Lacurile Plitvice.

Parcul Naţional Brijuni din Istria

     parcul national brijuniDacă vizitaţi vreodată Pula, Porec, Rovinj sau orice altă zonă a Istriei, nu trebuie să rataţi o vizită la Parcul Naţional Brijuni care, datorită frumuseţior sale, a fost locul preferat al preşedintelui fostei Iugoslavii, Josip Broz Tito, care a şi început să construiască aici un parc safari, parc ce poate fi admirat astăzi făcând o plimbare prin Brijuni cu trenul panoramic. În ultimii ani a devenit o destinaţie tot mai căutată de iubitorii de sailing, care acostează în golful Sv. Nikola şi se bucură de petrecerile organizate în parc de către Concierge service staff. Însă şi cei care ajung pe insulă folosind transportul public vor fi încântaţi de ofertele sportiv-recreative de aici, dintre care trebuie să amintim golful şi tenisul ca fiind cele mai populare. În Brijuni puteţi găsi cazare în vile sau hoteluri sau puteţi profita de faptul că Pula este atât de aproape şi să închiriaţi un apartament acolo.

Parcul Natural Kopacki Rit din estul Croaţiei

     parcul natural kopacki ritÎntre Drava şi Dunăre, în imediata vecinătate a oraşului Osijek şi a regiunii Baranja, se află cel mai mare parc ornitologic din Europa, Parcul Natural Kopacki Rit. Parcul poate fi vizitat în cursul excursiilor cu barca sau a excursiilor pe uscat, care includ şi vizite la rezervaţiile zoo şi la castelul Tikves. Un alt motiv pentru care ar trebui să vizitaţi parcul este pentru că oferă posibilitatea pescuitului sportiv. Ca o caracteristică specială a Parcului Natural Kopacki Rit menţionăm posibilitatea de a „adopta“ o pasăre de aici, căreia i se va ataşa un inel şi o etichetă cu numărul şi numele alese de dvs. Ulterior veţi fi informat de câte ori cineva va vedea pasărea dvs. oriunde în lume. Bucuraţi-vă de bogata bucătărie tradiţională slavonă într-unul dintre restaurantele din localităţile apropiate, cum sunt satul etno Karanac, oraşul Beli Manastir, satele Bilje, Draz, Knezevi Vinogradi şi oraşul Osijek. Cazare veţi găsi în numeroasele gospodării rurale ori apartamente private aflate în localităţile apropiate de Kopacki Rit sau în oraşul Osijek.

Acvariul din Losinj şi delfinii din Kvarner, pe insula Losinj

     acvariul din losinjDacă ajungeţi pe insula Losinj, nu rataţi o vizită la acvariul aflat în Veli Losinj. Organizaţia Plavi Svijet (Lumea Albastră), care se ocupă cu protecţia şi studiul speciilor marine, a iniţiat proiectul „Delfinii de la Adriatică“, în urma căruia au apărut Rezervaţia Delfinilor din Losinj şi Centru Educaţional Marin. Taxa de intrare la „Lumea Albastră“ este de doar 15 kuna şi vă va oferi un spectacol inedit al delfinilor jucăuşi care trăiesc în habitatul lor natural. În centru vi se oferă posibilitatea de a afla câte ceva despre Marea Adriatică. Puteţi, de asemenea, să vă bucuraţi alături de familie adoptând un delfin. Dacă vă aflaţi în Losinj în prima sâmbătă din luna august, puteţi participa la Ziua Delfinului. Pe lângă bucuria oferită de specialităţile culinare şi ospitalitatea gazdelor unităţilor de cazare privată, participaţi şi la unul dintre programele puse la dispoziţia dvs. pentru ziua respectivă.

Kosljun şi peştera Biserujka de pe insula Krk

     kosljun insula krkLa numai 8 km depărtare de oraşul Krk se află Punat. Fiind considerat cel mai bine dotat port turistic din estul Adriaticii, ascunde şi perla numită insula Kosljun. Această insuliţă este la doar 750 m distanţă faţă de Punta. Puteţi face un tur al ei în 2 ore mergând pe jos, timp în care vă veţi bucura de bogatul patrimoniu cultural-istoric, mănăstirea franciscană, muzeul, expoziţia zoologică cu unicate şi biblioteca. Pentru că pe Kosljun nu există unităţi de cazare, acestea trebuie căutate în localităţile din apropiere, cum sunt Punta, Baska sau oraşul Krk. Fără doar şi poate trebuie să vizitaţi Rudine şi să faceţi turul celor 110 m ai peşterii Biserujke care vă va lăsa fără grai cu frumuseţile din interiorul său şi cu formele sale. Peştera Biserujka este luminată şi are trasee marcate sigure, aşa încât vă puteţi bucura împreună cu toată familia de toate aceste frumuseţi, la un preţ accesibil de numai 15 kuna de persoană. Cazare în apartamente sau camere puteţi găsi în Silo, Klimno, Malinska, Njivice, Krk, Baska, Punat...

Lacul Vransko de pe insula Cres

     lacul vransko insula cresUna dintre atracţiile naturale cele mai mistice din Croaţia este lacul Vransko de pe insula Cres. Taina sa constă în faptul că aici are loc un fenomen ciudat, inexplicabil. În acest lac cu ape dulci, al cărui fund este sub nivelul mării, apele dulci nu se amestecă cu cele sărate. Lacul se află în mijlocul insulei Cres şi el nu trebuie în niciun caz confundat cu lacul Vransko din apropierea oraşelor Biograd şi Sibenik. O vizită la lacul Vransko vă va oferi ocazia de a vă bucura de frumuseţea vegetaţiei mediteraneene luxuriante, dar şi de trilurile păsărilor, pentru că lacul este totodată şi o rezervaţie ornitologică. Iar dacă vă plac legendele şi poveştile veţi fi încântaţi să aflaţi că lumea vorbeşte despre un castel fermecător care s-ar afla pe fundul acestui lac, la o adâncime de 76 m. Mai sunt şi alte legende legate de lacul Vransko, despre care puteţi afla mai multe cu ocazia vizitelor în restaurante, precum şi pe parcursul şederii dvs. în apartamentele din apropierea oraşului Cres.

Parcul Naţional Krka, aflat la câţiva kilometri de Sibenik

     parcul national krkaÎntre Skradin şi Sibenik se află Parcul Naţional Krka, deschis publicului larg pe parcursul întregului an. Parcul oferă numeroase facilităţi. Dacă doriţi să exploraţi frumuseţea Parcului Naţional Krka puteţi s-o faceţi mergând pe jos sau cu bicicleta de-a lungul celor 3 km de pistă amenajată, care se întinde de la podul Skradin până la cascada Skradinski Buk sau vă puteţi înscrie într-una dintre excursiile organizate cu vaporul. Cele mai cunoscute zone ale Parcului Naţional Krka sunt cascadele Skradinski Buk şi Roski Slap. Cu siguranţă veţi avea ocazia să faceţi cunoştinţă şi cu o parte din obiceiurile vechi, dacă veţi fi martori la prezentările etno de la morile Vodenice, care datează din secolul al XIX-lea, de unde puteţi achiziţiona şi diverse suveniruri sau vă puteţi bucura de localurile care se află chiar în parc. Întrucât în Parcul Naţional Krka nu sunt posibilităţi de cazare, iar camparea este interzisă, puteţi căuta apartamentele private aflate la numai câţiva kilometri depărtare, în apropiere de Sibenik şi Skradin.

Insula Pag oferă de la monumente antice până la delicatese cu fructe de mare

     insula pagInsula Pag, fiind a cincea ca mărime în Croaţia, este cunoscută din vremuri vechi pentru bogăţiile ei naturale şi tocmai de aceea a fost cândva motiv de dispută între Rab şi Zadar. Chiar dacă insula nu oferă o privelişte tipic mediteraneană, ci este mai degrabă împânzită de stânci şi detritus, aici se pot totuşi cultiva diverse plante aromatice, care servesc drept hrană pentru oile care ies la păscut şi din al căror lapte se obţine mai apoi brânza paški, atât de cunoscută în lume. Aceste plante constituie şi hrana mieilor, aşa încât carnea de miel paški, datorită calităţii ei, este de asemenea considerată o delicatesă în lume. Pe lângă aceste delicatese, în Pag vă mai puteţi bucura şi de alpinism, scufundări, ciclism pe o pistă amenajată, lungă de 115 km, puteţi pur şi simplu explora patrimoniul cultural moştenit din eopca elenă sau să petreceţi până în zori pe plaja cu nisip Zrce, numită şi „Ibiza Croaţiei“.