Plaje şi insule croate

Plajele din Croaţia

     Chiar şi cel mai exigent fotograf, în căutarea cadrelor perfecte, se va opri să admire peisajul irezistibil, deja atât de cunoscut, al coastei croate.

     Litoralul croat oferă varietate în ceea ce priveşte plajele, de la cele cu pietriş alb, cum este plaja Baška, pe insula Krk, până la cele pietroase acoperite cu cristale strălucitoare de sare de mare, care se găsesc din abundenţă la Marea Adriatică, precum şi plaje atrăgătoare şi celebre cum este Zrće, pe insula Pag, supranumită „Ibiza Croaţiei“, unde petrecerile spectaculoase din timpul nopţii se transformă în zile pline de adrenalină, repetându-se astfel un ciclu continuu. Plaja „Zlatni rat“ din Bol, pe insula Brač, este un fenomen natural, forma ei triunghiulară modificându-se în mod constant în funcţie de direcţia vântului şi a curenţilor oceanici. Dintre plajele cu nisip, de o frumuseţe poetică şi care încântă privirea cu imagini rupte din rai, amintim: plaja din Lopar, pe insula Rab, plaja din Lumbarda, pe insula Korčula, plajele de pe insulele Susku şi Dugi Otok, plajele din Orebić şi Kukljica, pe insula Ugljan şi multe alte locaţii. O provocare reală pentru turiştii cu spirit de aventură sunt numeroasele plaje izolate în golfuri sălbatice, „bijuteriile“ Croaţiei, ascunse în adevarate oaze naturale neatinse de mâna omului. Cei care iubesc nudismul şi libertatea absolută se pot bucura de plajele pentru nudişti, cum ar fi Koversada şi Valalta, în Istria.

Insulele croate

     Datorită litoralului său dantelat, de altfel unul dintre cele mai dantelate litoraluri din lume, Croaţia işi merită pe deplin renumele de „ţara celor o mie de insule", acest număr devenind şi mai mare dacă luăm în calcul toate insuliţele, stâncile şi recifurile. Krk, Cres şi Lošinj, Susak, Brijuni, Rab, Pag, Murter, Brač, Vis, Korčula, Lastovo, Mljet, Hvar, Kornati..., sunt doar o parte din marea carte cu poveşti despre insulele croate. Insula Krk, care este şi cea mai mare dintre insulele croate, şi-a păstrat toate caracteristicile unei insule, în ciuda faptului că este legată de ţărm printr-un pod rutier. Faptul că este înconjurată de ape, dar în acelaşi timp este accesibilă datorită podului rutier, explică uriaşul potenţial turistic al insulei Krk, precum şi numărul mare de apartamente şi camere închiriate aici.