Clima şi aşezarea geografică a Croaţiei

     După poziţia sa geografică, Croaţia este o ţară central-europeană, cu ieşire la Marea Adriatică, aflată aproape în inima Europei. Se învecinează la graniţa de nord cu Slovenia şi Ungaria, la est cu Serbia, cu Bosnia şi Herţegovina şi cu Muntenegru la sud, iar la vest este despărţită de Italia prin Marea Adriatică.

     Având o suprafaţă terestră de 56 538 km2 şi o suprafaţă a apelor teritoriale de aproximativ 31 900 km2, Croaţia este destinaţia de vacanţă preferată a multor europeni.

     Condiţiile climatice favorabile contribuie din plin la dezvoltarea intensă a turismului. În interiorul ţării predomină o climă temperat-continentală, cu caracteristici alpine parţiale în zonele muntoase, iar de-a lungul coastei adriatice se întâlneşte un climat mediteranean plăcut, cu multe zile însorite pe parcursul anului şi mare caldă, care vara ajunge la temperaturi de până la 28°C. Temperatura medie a aerului în interiorul continentului variază între 0 şi 2°C în ianuarie şi între 24 şi 28°C în august, în timp ce de-a lungul coastei temperatura medie a aerului este între 6 şi 11°C în ianuarie şi între 26 şi 30°C în august.