Călătorie în Croaţia

Călătorie în Croaţia cu automobilul

     Croaţia are legături excelente de transport atât în interiorul ţării, cât şi cu restul Europei. Se recomandă respectarea prevederilor legale cu privire la traficul rutier, care nu sunt cu mult diferite de cele din restul ţărilor europene, dar este important să menţionăm câteva dintre ele: luminile de întâlnire sunt obligatorii în timpul zilei şi în timpul nopţii, utilizarea telefonului mobil la volan este interzisă, în afara situaţiei în care se foloseşte un sistem handsfree, centurile de siguranţă sunt obligatorii, cantitatea maximă de alcool în sânge permisă este de 0,5‰, cu excepţia cazului în care se săvârşeşte o infracţiune şi atunci se sancţionează ca delict separat.

Limite de viteză:
  • În localitate 50 km/h;
  • În afara localităţii 90 km/h;
  • Pe autostradă 130 km/h pentru motociclete şi automobile;
  • Pe autostradă 80 km/h pentru autovehicule care tractează o remorcă fără frâne şi pentru autobuze sau autobuze cu remorci uşoare.
Pentru servicii de asistenţă pe autostradă, disponibile 24h, formaţi 1987.
 
     În timpul sezonului turistic staţiile de benzină sunt deschise 24h în cele mai multe dintre oraşele mari, iar în afara sezonului orarul este între 7:00 şi 20:00.  Toate staţiile de benzină au în ofertă Eurosuper 95, Super 95, Super 98, Super plus 98, Euro Diesel şi Diesel, iar în staţiile mai mari se poate găsi şi gaz.

     Taxele rutiere corespund distanţelor parcurse şi tipului maşinii. La trecerea prin porţile de taxare se poate plăti numerar sau cu card de credit - AMERICAN EXPRESS, DINERS, MASTER CARD, MAESTRO, VISA.

Călătorie în Croaţia cu avionul

     Compania aeriană naţională, Croatia Airlines, oferă zboruri directe spre numeroase destinaţii europene, cum ar fi: Amsterdam, Viena, Bruxelles, Frankfurt, Londra, München, New York, Paris, Roma, Sarajevo, Skopje, Zürich, Düsseldorf, Copenhaga, Podgorica şi Priština, iar în colaborare cu alte companii aeriene, conectează Croaţia cu întreaga lume.

Aeroporturi în Croaţia: Zagreb (cel mai mare aeroport internaţional din Croaţia), Split, Dubrovnik, Osijek, Zadar, Pula, Brač, Lošinj si Rijeka/Krk.

Călătorie în Croaţia cu autocarul

     Legătura Croaţiei cu ţările învecinate şi cu cele mai multe ţări din centrul şi vestul Europei este asigurată de curse regulate. Veţi găsi staţii de autobuz în toate oraşele importante: Zagreb, Osijek, Rijeka, Pula, Split, Šibenik, Zadar, Dubrovnik; numărul internaţional la care puteţi apela pentru a obţine informaţii referitoare la cursele autocarelor este +385 (0)1 61 12 789, iar cel local 060 313 333.

Călătorie în Croaţia cu trenul

     Căile ferate croate au legături directe cu Slovenia, Bosnia şi Herţegovina, Ungaria, Italia, Austria, Elveţia, Germania şi Serbia şi indirecte cu aproape toate ţările Europei.
Informaţii despre legăturile interne se pot afla la numărul de telefon 060 333 444, iar pentru cele internaţionale la numărul +385 1 4573 283 sau la adresa de internet  www.hznet.hr.